Abram

Abraham Lundberg.

Måggubbens tredje barn Abraham bosatte sig här uppe när han gifte sig med Anna Eyphrosyne Dahlberg som var dotter till Olof Jonsson Dahlberg och Brita Maria Johansdotter från Bergsviken i Pite landsförsamling.

Tillsammans fick dom följande barn:

Anna Amanda         född  1877

Maria Eyphrosyne            1880

Johanna Margareta          1889

Fosterdottern Hanna Alvina Nilsson 1894

Dottern Amanda gifte sig med Karl Johan Karlsson och övertog så småningom fastigheten, men dom flyttade till Kiruna för att ge sig själva och familjen en drägligare tillvaro. Efter tre år så bröt storstrejken ut, värvare kom och pratade sig varma för Brasilien, ett land som var rena paradiset på jorden. För att få pengar till resan såldes denna fastighet för 1000 kr.

Även Abraham och Anna följde med till det förlovade landet. Det blev hela tolv personer som åkte över till Brasilien. Men det visade sig att dom kom till rena helvetet. Efter sex månader hade nio av dom tolv dött i sjukdomar. De som överlevde kom senare att hamna i Argentina, i en liten by som hette Obera.

Amandas dotter Emilia fick återse sin födeseby Varrisån 1969. Det var Allers som bekostade den resan.

 

Albert Backman.

Nästa familj som bosatte sig på denna fastighet var Albert Backman, son till Israel Backman och hans hustru Brita Kathrina Nordström från Älvsbyn. Albert var gift med Hilda Maria Jonsson som var dotter till Fredrik Oskar Jonsson och dennes hustru Maria Cristina Eriksdotter från Muskus.

De fostrade följande barn:

Märta Alida Ingeborg    född  1907

Kerstin Maria                       1910

Sven Albert                         1918

Karl Gösta                           1920

Hilda fungerade tydligen som "barnmorska" när någon av kvinnorna i byn skulle till att föda. Men hon var även behjälplig med svepning när någon hade dött.

Famlijen flyttade så småningom till Vidsel.

Den sista familj som bebodde fastigheten var Axel Blomkvists, som bodde där några år.

TILLBAKA